Nekünk nagy kedvencünk az aludttejes gombóc. Akkor is elkészítem, ha nincs maradék tej és kimondottan ehhez kell vásárolnom. Természetesen csak a zsíros nyers tehéntej alszik meg. A zsemlemorzsa nálunk az összegyűjtött, megmaradt és kiszárított kenyérvégekből készül.
Nálunk 1 liter friss tej 200Ft., 2 tojás 70Ft., tejföl 330g 300Ft., a többi hozzávaló max. 100Ft. Összesen 670Ft-ból egy nagy család jóllakhat, de desszertnek is kiváló. Akár 1-2 dl megmaradt tejből is érdemes nekiállni, mert tényleg kiadós.
1 l aludttejet felteszünk főni, hozzáadunk 4 ek. cukrot, 1 cs. sót, 1 ek. olajat, 12-13 ek. grizt. Sűrű péppé főzzük. Tűzről levéve, 2 egész tojást keverünk bele. Ha kicsit meghült, pirított prézlibe szaggatjuk kanállal. Tejföllel, porcukkor tálaljuk.
Jó étvágyat!
Beküldő: Kozma Gál Margit